To automate or not to automate (that is the question)
De inspiratie voor deze blog is voortgekomen uit twee overleggen die ik eind oktober met klanten heb gevoerd. Het onderwerp van beide gesprekken was de aanschaf van een nieuwe datacenterinfrastructuur, waarbij automation een grote rol kan spelen.
Automation voor nóg minder beheerstaken
Het eerste overleg was bij een streekziekenhuis. Dit ziekenhuis keek naar een hyperconverged-oplossing om het aantal beheerstaken op de omgeving, wat nu al weinig is, nog verder terug te brengen.
Op dit moment maakt het ziekenhuis gebruik van een infrastructuur die gebaseerd is op een generiek blade-serversysteem en een SAN-storagedevice, geconnecteerd door middel van FC. De omgeving die zij hiermee wilden neerzetten is vrij statisch en niet aan veranderingen onderhevig.
De eerste vraag die ik vaak stel in dit soort gesprekken is hoeveel tijd er wordt besteed aan het beheer van de infrastructuur, en daarmee bedoel ik de daadwerkelijke, fysieke infrastructuur. De antwoorden op deze vraag lopen vaak erg uiteen; van enkele uren per dag tot enkele uren per maand. Dit laatste was van toepassing op dit streekziekenhuis. Zij meldde dat de omgeving vijf jaar geleden is ingericht en tot op de dag van vandaag niet of nauwelijks gewijzigd is. In de afgelopen tijd zijn er geen wijzigingen in server- en storagecapaciteit geweest en is er enkel een aantal upgrades doorgevoerd op de virtuele hypervisor-laag. Ook het aantal wijzigingen op de infrastructuur is zeer laag, het netwerk is vrij statisch, dus op dat gebied zijn er geen problemen. Wat deze klant eigenlijk wil, is een single pane-of-glass voor zijn infrastructuur, waardoor hij in één oogopslag de gehele omgeving inzichtelijk heeft.
Het gesprek kwam vervolgens al snel op ‘automation’, wat automation voor een bedrijf kan betekenen en hoe flexibel de infrastructuur ingezet kan worden op zowel de storage-, de compute- als de netwerklaag. Zo nemen we met HyperFlex of Cisco UCS een groot deel van de beheerstaken weg door middel van de architectuur van het betreffende product. Automation hoeft niet altijd over het gehele spectrum van de infrastructuur te gebeuren, maar kan ook plaatsvinden binnen de afzonderlijke onderdelen. Waardoor de TCO beduidend lager wordt. Maar voor deze klant was deze ‘interne’ vorm van automation niet relevant. Ja, ze zijn op zoek naar automation, maar dan meer out of the box.
Automation voor een flexibele infrastructuur
Het andere gesprek ging juist een heel andere kant op. Deze klant vindt dat zijn huidige infrastructuur te weinig flexibel is om aan zijn eisen van de toekomst te voldoen. De compute, storage en het netwerk zijn onvoldoende toegankelijk om op een eenduidige manier automation toe te passen. De klant wil naar een omgeving waarbij de gehele infra, zowel fysiek als virtueel, geautomatiseerd uitgerold kan worden. Hij verwacht dat een nieuw systeem meer mogelijkheden biedt aan de interne dienstverlening.
De klant van dit tweede gesprek kijkt dus op een andere manier naar de mogelijkheden van een nieuwe infrastructuur, en kijkt vooral naar de meerwaarde die dit op kan leveren voor de bedrijfsvoering. Deze klant ziet bijvoorbeeld veel waarde in SDN, software defined networking. Door SDN toe te passen in hun omgeving, wil het bedrijf een verdere micro-segmentatie toepassen. Nou wil ik niet zeggen dat dit niet mogelijk is zónder automation, maar door op de juiste manier gebruik te maken van automation is dit wel veel eenvoudiger op te zetten en te beheren.
Interne en externe automation
De conclusie die je hieruit kunt trekken, is dat veel bedrijven op dit moment kijken naar vormen van automation. De nadruk ligt hierbij niet altijd op ‘externe’ automation-producten zoals UCS Director of VMware vRealize, maar juist ook op ‘ingebouwde’ automation van bijvoorbeeld Cisco UCS, Cisco HyperFlex en Cisco ACI. Deze producten komen vanuit een andere architectuurgedachte, waarbij vanaf het design al rekening is gehouden met automation. De onderlaag van de fysieke infrastructuur kan hierdoor een eindpunt zijn van de automation, maar ook een startpunt van een flexibele infrastructuur die gebruikt kan worden om de bedrijfsvoering te verbeteren.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.