[yoast_breadcrumb]

Dat een IT-oplossing flexibel moet zijn is vandaag de dag een ‘no-brainer’. De cloud is hier een exponent van. Ga maar na: meegroeien met het bedrijf, geen probleem met piekbelastingen, altijd up-to-date, geen kapitaalsinvesteringen meer en alleen betalen voor gebruik. Alles naar de cloud dus, flexibeler kan het niet! Toch is het maar de vraag is of dit ook echt de beste oplossing is.

In de praktijk blijkt telkens dat voor veel organisaties de overstap naar de cloud een grote uitdaging is. Niet alle bedrijfsapplicaties zijn geschikt voor de cloud en menig bedrijf wil uit security-, compliance of continuïteitsoverwegingen niet alles naar de cloud brengen. Het gevolg is dat de meeste bedrijven uitkomen op een hybride cloud. Dat heeft onmiddellijk impact op het OpEx-ideaal: alleen betalen voor gebruik.

Kosteneffectief? Dat is maar de vraag!

Betalen voor gebruik klinkt geweldig, maar het heeft wel zijn prijs. Voor maximale flexibiliteit betaal je ook maximaal vanwege de onzekerheid over het gebruik. Bij de wens om zoveel mogelijk naar de cloud over te hevelen, stellen bedrijven zich veel te weinig de vraag of dat eigenlijk wel kosteneffectief is. Zeker, je bent dan maximaal flexibel, maar heb je er de hoofdprijs voor over?

De weg naar de juiste oplossing

Terug naar het uitgangspunt: het komen tot een wendbare (‘agile’) oplossing die óók vanuit oogpunt van kosten optimaal is. Dan speelt de vraag hoe het zit met de return on investment. Als je zeker bent van de bezetting – het gebruik dus – van de IT-infrastructuur, is zelf aanschaffen toch echt goedkoper dan betalen voor gebruik. Maar als dat gebruik onzeker is, dan kan de nodige flexibiliteit om met risico’s om te gaan en in te spelen op trends de hogere prijs waard zijn. Ik raad iedere organisatie aan goed naar die verschillende te kijken. Dit is de sleutel tot de juiste oplossing.

Hybride cloud – hybride financiering

Ook blijft de vraag wat de beste manier is om het project mogelijk te maken en zo de totale cost of ownership zo laag mogelijk te houden. Nu hebben we een oplossing ontwikkeld die rekening houdt met de flexibiliteit die binnen een hybride model nodig kan zijn. Het is als het ware een ‘hybride’ financieringsmodel: 70% bestaat uit vaste lasten en voor de rest geldt betalen voor gebruik. Voor dit pay-per-use deel neemt Cisco Capital het risico voor zijn rekening – als de klant dat deel niet gebruikt, hoeft hij er ook niet voor te betalen. Voor het vaste deel gaan we uit van een restwaarde na 3 jaar, waardoor de vaste maandlasten nog lager kunnen uitvallen. De ‘hybride’ totaaloplossing biedt de vereiste flexibiliteit op de meest kosteneffectieve manier. Deze aanpak sluit helemaal aan bij de IT-uitdagingen waar alle bedrijven vandaag de dag mee te maken hebben. Beschikbaar in Nederland, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk en binnenkort in meer Europese landen.

Rafael Chacon, commercial leader for Cisco Capital EMEAR

Meer weten over dit onderwerp? Klik hier.

Rafael Chacon is Cisco Capital Commercial EMEAR lead en zijn passie ligt bij het mogelijk maken van digital transformatie en innovatie bij zakelijke klanten in de EMEAR-regio. Hij heeft de afgelopen 14 jaar bij Cisco Capital gewerkt in diverse functies. Hij is begonnen met het ondersteunen van de verkoop, vervolgens is hij doorgegroeid tot sales manager en nu richt hij zich op business development en het creëren van mogelijkheden voor internationale sales.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.