[yoast_breadcrumb]

Wie een netwerk ontwerpt of koopt, moet vragen stellen en keuzes maken. We ‘kiezen’ tegenwoordig voor Ethernet en alles geswitcht; daar zijn nauwelijks meer alternatieven voor. Waar we wel over gaan nadenken, zijn zaken als WLAN-LAN-integratie, beveiliging, segmentatie, waar te routeren, hoe redundantie te bieden en hoe snel moet de backbone zijn. Sommige vragen zijn pas de laatste jaren belangrijk geworden, andere zijn dat al tientallen jaren. In deze blog wil ik eens kijken waar onze collega’s van jaren geleden over na mochten denken als ze een netwerk ontwierpen.

30 jaar geleden, 1987

Begin 1987 is – zie bron: een ‘Network World’ van die tijd – wereldwijd slechts 5 procent van de PC’s in een netwerk opgenomen. Dus onze collega’s van toen staan voor het installeren van hun eerste LAN. Hun vraag is: wat voor LAN? Ethernet is iets met dikke kabels waar je ‘vampire-taps’ in moet schroeven. Gelukkig zijn er alternatieven: STARNET, ARCNET en natuurlijk Token Ring. Deze laatste wordt door IBM naar voren geschoven en is ‘dus’ de logische keuze voor veel grotere bedrijven.

In een Network World uit dit jaar staat een paginagroot artikel over de ervaringen van iemand die – schrik niet – een netwerk met 25 PC’s moet beheren. Gelukkig hoeft het allemaal niet zo duur. Er is ook een artikel over de mogelijkheid om de PC’s op een afdeling met RS232-lijnen aan een switch te verbinden en zo de printer en de uitbelmodems te delen. Meer heb je niet nodig.

Ach, voor de prijs hoef je het niet te laten. Ethernet-adapters zijn minstens $500. Ook kan onze collega kiezen voor het nieuwste van het nieuwste: een ISDN-kaart in de PC’s en de PBX gebruiken om verbindingen te maken.

In het WAN ging alles dertig jaar geleden nog iets minder snel. Een grote bank in de VS had negentien T1-lijnen (T1 was 1.5 Mbps, voor de jongere lezers) tussen de hoofdvestigingen, 130 vestigingen met 56 kbps-lijnen en de 1100 kleinere filialen op 9.6 kbps. Tegenwoordig zijn er genoeg mensen die op de ene Internetverbinding thuis meer bandbreedte hebben dan al deze lijnen bij elkaar.

20 jaar geleden, 1997

Netwerken in een kantoor zijn in 1997 eerder de regel dan de uitzondering. Token Ring en Ethernet heersen in de campus. FDDI is een kleine speler, maar onze collega uit ’97 is de afgelopen jaren platgewalst met verhalen over ATM.

Ethernet heeft echter zijn snelheid vertienvoudigd tot Fast Ethernet (100 Mbps) en de markt wordt overspoeld met gunstig geprijsde 10 Mpbs-Ethernetswitches. Het gevolg is dat vrijwel iedereen de stap naar ATM uitstelt én dat de TokenRing-gebruikers zich onrustig afvragen of ze niet beter naar Ethernet kunnen overstappen. Aan het begin van het jaar is voor de meeste mensen nog de grote vraag: moeten we nu voor switched-10Mbps Ethernet kiezen of voor shared-100Mbps Ethernet. In de loop van het jaar komt er een stroom van 100Mbps-switches en verschuift de keuze vaak naar 100Mbps-switched. Daarbovenop staan de vakbladen vol met verhalen over iets wat toch haast onmogelijk is: nog sneller Gigabit Ethernet (1000 Mbps), dat in 1998 op de markt moet komen.

In het begin van het jaar zijn de ‘kenners’ nog niet zo overtuigd van de noodzaak van Gigabit Ethernet. Uit de pen van een van de goeroes van networking lezen we:

Deze kenner mag er dan geen markt voor zien, mijn ervaringen als Cisco SE waren anders: als in ‘98 en ‘99 de switches op de markt komen, worden ze ongeveer door de klanten uit je handen gerukt. Alleen al de aankondiging van Gigabit Ethernet in ‘97 was genoeg om Token Ring en ATM in het LAN om zeep te helpen.

10 jaar geleden, 2007

Het LAN is Ethernet, alle andere smaken van LAN zijn verdwenen. Het is te merken aan de artikelen in de vakbladen: het gaat nauwelijks meer over LAN-protocollen, er is alleen nog maar Ethernet, 1Gigabit is ingeburgerd en 10Gigabit is – omdat het snel goedkoper wordt – eindelijk de standaard voor de backbone.

Maar Ethernet krijgt in 2007 een nieuwe concurrent door de nieuwe wifi-standaard: 802.11n. Dit jaar gaan netwerkontwerpers zich afvragen: kan het wireless-netwerk misschien niet het bedrade netwerk vervangen? Meestal is deze stap toch nog iets te drastisch en richten bedrijven beide in. Samen met meer wireless komt blijkbaar ook meer aandacht voor PoE:

En aan het aantal artikelen erover te zien, is 2007 blijkbaar ook weer een jaar dat we overtuigd zijn dat IPv6 nu toch echt snel gaat komen:

…maar eigenlijk is het fundament van ons huidige netwerk klaar: Ethernet met de snelheid die nodig is en/of beschikbaar is en daarboven de discussie over IPv6, PoE, wireless en security!

Deze blog is geschreven door Fred Rabouw en verscheen eerder op Cisco Techblog.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.