[yoast_breadcrumb]

Blog: Tom Dumoulin, De Tour en Wi-Fi 6

Cisco’s Harald de Wilde schreef deze blog over Wi-Fi 6 én hoe dit te vergelijken is met wielrennen.

Zit je daar. Helemaal klaar. Roze shirt om de schouders van zoon Tom (geboren vlak voor het weekend van Parijs-Roubaix acht jaar geleden en dus vernoemd naar die andere, Belgische Tom) voor de tv. Tom Dumoulin gaat voor de tweede keer de Giro winnen. Ik weet het zeker. Het ideale parcours. Combinatie van tijdritkilometers en klimwerk zonder al teveel hoogte. Kan niet misgaan. Tsja, inmiddels zijn we de klap te boven. Tom is gevallen, Tom ligt eruit. Zucht… Teleurstelling… Het is net de gemiddelde Wi-Fi-ervaring. Hoge verwachting die niet gehaald kunnen worden.

Gelukkig hebben we de Tour nog en in aanloop naar de Tour zullen we niet alleen blootgesteld worden aan Tom-mania maar ook aan de hype rondom Wi-Fi 6 of ax-standaard. Dus laat ik een poging doen om het rijden van een grote ronde te vergelijken met de Cisco Wi-Fi 6-lancering.

Sprinters winnen de Tour niet

Voor de leek gaat wielrennen om wie het hardste kan trappen, toch? Oftewel, wie levert de meeste wattages? Fout! De renner die gedurende de koers de meeste wattages trapt, staat na drie weken niet op het podium en wint waarschijnlijk zelfs geen etappe. Uitgeput voor de finale. Het gaat dus ook om wanneer je de juiste wattage inzet. Sterker nog, de renner die de meeste wattages kan trappen en dit alleen op de juiste momenten doet, zal een aantal sprintetappes of een tijdrit winnen, maar wint nog steeds de Tour niet. Nee, de echte Tourwinnaar kenmerkt zich door de ideale mix tussen wattages per kg, positiekiezen (op het juiste moment op de juiste plek zitten in het peloton), en efficiency (uit de wind fietsen wanneer het kan, aanvallen wanneer het moet). Bij Wi-Fi 6 is dit precies zo.

Wi-Fi 6 gaat eigenlijk om het leveren van wattages voor ‘high demanding’-applicaties, zoals voice en video, augmented reality en IoT te ondersteunen in Wi-Fi-omgevingen. Deze wattages noemen we in Wi-Fi-termen de Modulation Scheme, oftewel QAM. Wi-Fi 6/AX heeft 1024 QAM ten opzicht van 256 in Wi-Fi 5/AC.

Met capaciteit alleen zijn we er nog niet. Van groot belang is dat je parcourskennis hebt en dus positie kan kiezen in het peloton, zodat je niet van plek 151 aan de beklimming van een berg hoeft te beginnen. Maar om dan de ploegleiderswagen naast het peloton te laten rijden en door het raam te tetteren dat je nú positie moet kiezen omdat na de volgende bocht een smal weggetje komt in aanloop naar de klim, is om overduidelijke redenen niet handig. Dus wil je dat elke renner individueel met zijn ploegleider kan communiceren op hetzelfde moment. Zie dit als Mu-Mimo, oftewel het aantal Spacial Streams die een access point kan verwerken (8×8).

In een kleine groep is het niet moeilijk om in positie te komen in je eentje. Ruimte genoeg. Maar op het moment dat je in een peloton rijdt met 180 renners, wordt dit een ander verhaal. Dus zorgt de gehele ploeg ervoor dat jij in een blok in de voorste gelederen blijft. Channel bonding (80&160MHz)!

Klasse van de kopman

Vervolgens komt het aan op de klasse van de kopman. We gaan met de eerste tien de laatste col op. Nu komt het erop aan wie het meest efficiënt heeft gereden de afgelopen drie weken, zodat we de meeste energie over hebben om onze wattages te gelde te maken en het absolute verschil te maken in het klassement. Airtime Efficiency is key en zorgt ervoor dat we de kracht van onze kopman optimaal kunnen inzetten gedurende de complete Tour. Deze combinatie is de kracht van Wi-Fi 6.

Om succes te garanderen, zul je niet alleen drie weken top moeten zijn. Een topploeg verzamelt continu data, maakt analyses en optimaliseert doorlopend. We willen niet alleen inzicht in de wattages en gezondheid van de renners, maar ook inzicht in de aerodynamica. Het juiste materiaal. De optimale voeding. Weten wanneer je moet pieken en waar en waarom je tijd laat liggen, om de volgende keer beter te zijn. Uiteindelijk zal deze informatie leiden tot inzicht in wanneer we moeten pieken en een hoge mate van zekerheid dat we gaan pieken, zodat we voor de overwinning kunnen rijden.

Dus wanneer we Wi-Fi 6 en Cisco DNA Center Assurance combineren, kunnen we nu met een gerust hart de gele trui voor Wi-Fi-dienstverlening klaarleggen. “Hé Tom, luister: Tom Dumoulin gaat de Tour winnen!”

Voor verdere uitleg over Wi-Fi 6 bekijk in 7:22 minuten de Wi-Fi 6 Fundamentals.

Vraag uw 1:1 demo aan

Weten hoe je een gegarandeerde klantenervaring uit Wi-Fi kunt halen? Plan hier je 1:1 DNA Center Assurance demo en ontdek het zelf.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.