[yoast_breadcrumb]

Security

Nu heel Nederland zo veel mogelijk moet thuiswerken, zijn er ook steeds meer organisaties die een vpn-dienst nodig hebben. Zorginstellingen, scholen en bedrijven: ze kloppen aan bij de aanbieders van de diensten. Zij zien het steeds drukker worden: “We zien een vertienvoudiging van de verzoeken.”

Bij Cisco, een van de grotere aanbieders van vpn-diensten, moeten ze flink buffelen om bestaande klanten en nieuwe klanten te helpen met opzetten van beveiligde verbindingen.

“Onze beveiligingsteams werken nu bijna 24/7 om te zorgen dat de zorginstellingen en educatieinstellingen de boel op orde hebben, omdat ze nu moeten omschakelen. Op afstand werken moet op een veilige manier gebeuren”, zegt Michel Schaalje, hoofd beveiliging bij Cisco Nederland.

Veel nieuwe klanten

Hij ziet dat veel bestaande klanten voor al hun thuiswerkers vpn-verbindingen willen. “Maar er zijn ook veel nieuwe klanten: bedrijven die eerder nog geen vpn-dienst gebruikten.”

Ook zij moeten eraan geloven nu het advies is dat mensen zo veel mogelijk thuis moeten werken. “We zien veel mkb’ers met wat kleinere bedrijfsnetwerken die nog niet zo’n oplossing hadden.”

Veilige tunnel naar kantoor

Met een vpn-dienst kunnen thuiswerkers een veilige verbinding leggen naar het kantoor. Daarmee zorg je dat je het kantoornetwerk doortrekt naar thuis. Er wordt via internet als het ware een beveiligde tunnel gebouwd naar het kantoor van je werk.

Al het internetverkeer verloopt via die tunnel. En jij kunt thuis vanaf de bank in de bedrijfsomgeving aan het werk.

Licenties

Bedrijven die een vpn-dienst willen gebruiken hebben twee dingen nodig. Het eerste zijn de licenties voor de werknemers die het gaan gebruiken. Daarnaast moet er software en soms ook hardware worden geïnstalleerd waar de vpn-dienst mee verbindt.

“Dat kan een firewall zijn: fysiek als apparaat. Maar dat kan ook virtueel: software die draait op de dataservers van de klant zelf”, zegt Schaalje.

Meer vraag naar beveiliging

De vraag naar het aanmaken van veilige verbindingen zien ze ook bij securitybedrijf ESET. Zij bieden onder andere licenties aan voor multifactor-authenticatie. En daar is ook fors meer vraag naar.

Met die tweestapsverificatie moet je naast je wachtwoord nog een tijdelijk geldige code invoeren. Die krijg je dan via een apart apparaatje of app. Die extra beveiligingslaag wordt vaak gebruikt door van vpn-diensten.

“Deze maand zien we daar meer aanvragen voor dan in het hele vierde kwartaal”, zegt Dave Maasland van ESET Nederland.

Gratis diensten

Normaal gesproken zijn vpn-diensten en beveilingsopties betaalde diensten voor bedrijven, waar organisaties als ESET en Cisco hun geld mee verdienen. Maar door de coronacrisis bieden zij, net als veel andere diensten, deze tijdelijk gratis aan.

“Normaal gesproken hanteren we proefperiodes van twee weken. Dat hebben we nu verhoogd naar 90 dagen We proberen bedrijven te helpen, of ze al klant zijn of niet. Wat er na die 90 dagen gebeurt, zien we dan wel”, zegt Schaalje van Cisco.

“Het belangrijkste is bedrijven en organisaties hun beveiliging ook nu goed op orde houden”, vult Maasland aan.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.