[yoast_breadcrumb]

Dutch IT-Channel: Cisco biedt automatische piloot voor het netwerk

Dutch IT-channel publiceerde op 31 januari 2018 een artikel over de zelfsturende netwerken van Cisco. 

In juni 2017 kondigde Cisco met The Network. Intuitive al zelfsturende netwerken aan. Op de Cisco Live conferentie in Barcelona volgde een tweede reeks aankondigingen over het verder automatiseren van het netwerkbeheer.

“Dit is een belangrijkere netwerk-transitie dan toen we van bridging naar routing overgingen of van PBX-telefooncentrales naar IP-telefonie”, stelt Gordon Thomson, Cisco’s Managing Director Digital Acceleration. Een stevig statement, dat Cisco’s voornemen ondersteunt om van intent-based networking de standaard te maken: een netwerk op automatische piloot. Een netwerk dat problemen detecteert, deze zelf oplost en waar mogelijk zelfs proactief handelt om problemen te verhelpen nog voor ze optreden.

Waarom is dat nodig? “Door de explosie aan data en connected devices en personen kan het eenvoudigweg niet meer manueel: automatisering is  noodzakelijk voor presterende, intelligente én veilige netwerken”, legt Edwin Paalvast, president van de Cisco EMEAR-regio uit. Deze veiligheid moet standaard embedded zijn: security by design. Dat maakt dat het netwerk her-uitgevonden moet worden, ook met het oog op multicloud-omgevingen. “95 procent van onze klanten werkt met meerdere public en private cloudproviders. Dat creëert nieuwe problemen die we moeten oplossen”, zegt Rowan Trollope van Cisco EMEAR.

Inzetten op analyse

Om netwerken zelfsturend of proactief te laten handelen, is er ‘intent data’ nodig zodat het netwerk kan ‘begrijpen’ wat een toestel of gebruiker precies hoopt te bereiken. “Veel van de zaken waar we nu op inzetten zijn geconcentreerd rond segmentatie: het opdelen van gebruikers, processen en diensten op het netwerk. Dat is ook nodig met het oog op security. Wanneer er eenmaal iets of iemand door de verdedigingsmuur breekt, kan die tenminste niet meer vrij rondlopen in alle kamers van het kasteel. We zien dat een aantal grote banken, nutsbedrijven en bedrijven met een kritieke infrastructuur nu ook beseffen dat alleen een verdedigingsmuur optrekken niet meer volstaat”, aldus Edwin Paalvast.

“Connectiviteit blijft uiteraard belangrijk voor ons, maar Cisco wil klanten toegevoegde waarde bieden. En we geloven dat dat niet meer in pure connectiviteit zit maar in data. Wist je dat we de enige netwerkspeler zijn die zo fors investeert in data analyse?”, stelt Thomson.

Intent-based networking in volledige portfolio

Dat betekent dat Cisco, veel meer dan vroeger, een softwarebedrijf wordt. “Maar ik geloof niet dat je, zoals sommige van onze concurrenten in software-defined networking beweren, software en hardware helemaal kan scheiden. De mogelijkheid om data in realtime uit het netwerk te halen én te analyseren, en er vervolgens automatisch actie op te ondernemen gaat bedrijven extra waarde bieden. Maar volgens mij heb je daar nog altijd stevige hardware voor nodig”, aldus Thomson.

Cisco maakt werk van het doortrekken van de vernieuwing in het volledige productportfolio. In het datacenter is dat de recent aangekondigde Network Assurance Engine die continu nagaat of het netwerk blijft lopen zoals het hoort, zelfs als dat netwerk ondertussen dynamisch verandert. In grote bedrijfsnetwerken is dat DNA Center Assurance: een manier om tijd en geld te besparen op IT-troubleshooting. Voor Meraki-klanten is dat het nieuwe Wireless Health dat de komende maanden uitgerold wordt als een gratis upgrade: software om problemen met draadloze netwerken snel te verhelpen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.