Bent u al klaar voor kunstmatige intelligentie? AI kost weliswaar veel stroom, maar bedrijven kunnen daar op een verstandige manier mee omgaan. Dat is volgens Liz Centoni, Cisco’s Chief Strategy Officer, een van dé trends voor 2024 op gebied van AI-readiness. Ze wijdde een uitgebreid Cisco-blog aan de belangrijkste ontwikkelingen, dat we voor u samenvatten:

 

  1. Generatieve AI verovert pijlsnel zijn plaats in bedrijven. Hét IT-gespreksonderwerp van 2023: generatieve AI, die dankzij ChatGPT definitief doorbrak naar een breder publiek. Nu vrijwel iedereen weleens een blog, jaarverslag of fotomateriaal heeft gegenereerd, is het in 2024 hoog tijd om GenAI een serieuze plaats te geven binnen bedrijven. Centoni verwacht dat dat om veel maatwerk gaat vragen: van API’s tot taalmodellen die zijn toegesneden op specifieke bedrijven.
  2. Frameworks voor ethische AI-governance. 76% van de bedrijven heeft geen duidelijke AI-policy geformuleerd. Tegelijkertijd lijkt vrijwel iedereen het erover eens te zijn dat er ofwel wetgeving komt op gebied van (Gen)AI en/of organisaties zelf voor policy zorgen en zich daaraan houden. Zo kan AI ethisch toegepast worden, zonder bijvoorbeeld inbreuk te maken op mensenrechten. Centoni’s verwachting is dat in 2024 bedrijven volop werk gaan maken van het opstellen en naleven van interne en externe regels.
  3. GenAI gaat helaas ook zorgen voor problemen, zoals nepnieuws en spam. Generatieve kunstmatige intelligentie wordt steeds toegankelijker; helaas ook voor cybercriminelen. Centoni voorspelt een toename van nepnieuws, spam, deepfakes, nepprofielen op sociale media, en nog veel meer ellende. Het goede nieuws: AI kan óók gebruikt worden als krachtbron voor (security-)oplossingen, die deze dreigingen en misleidende content aanpakken. Uiteraard moeten bedrijven en burgers zelf ook waakzaam blijven.
  4. Flinke vorderingen op gebied van kwantum-cryptografie en -networking. Kwamtum-computing gaat diverse IT-toepassingen ontzettend versterken. Onder meer op gebied van networking gaat er veel gebeuren in 2024, naar Centoni’s verwachting. Ze voorspelt dat overheden en financiële dienstverleners flink gaan investeren in wetenschappelijk onderzoek op dit gebied. Ook zal deze technologie gebruikt worden voor krachtige kwantum-cryptografie.
  5. AI-abstractie wordt omarmd om -personalisatie mogelijk te maken. Centoni ziet een belangrijke rol weggelegd voor API’s die een soort abstracte AI-laag mogelijk maken. Het gaat om een brug tussen verschillende bestaande AI-tools, -systemen en -diensten. Zo wordt het voor teams mogelijk om met vrij weinig programmeerwerk, tóch gepersonaliseerde AI-toepassingen mogelijk te maken. In 2023 zijn er al belangrijke stappen op dit gebied gezet, maar volgens Centoni krijgt AI-abstractie echt een flinke boost in 2024.
  6. AI kan niet gegreenwasht worden, maar de energieconsumptie kan gelukkig teruggebracht worden. AI verbruikt – net als alle andere soorten IT – de nodige elektriciteit. Doen alsof AI duurzaam is (greenwashing), wordt dus heel erg lastig. Wat u wél kunt doen: bewust omgaan met verbruik, bijvoorbeeld door voor lichtere AI-modellen en -tools te kiezen. Ook kan kunstmatige intelligentie ingezet worden om het stroomverbruik van andere IT te reduceren.
  7. Tot slot: shift left wordt steeds belangrijker. Dat wil zeggen dat u nieuwe IT al vroegtijdig test en evalueert, vaak nog tijdens het ontwikkelingsproces. AI kan deze gang van zaken gemakkelijker maken. Op zijn beurt kan dit slimme voorsorteren ervoor zorgen dat u – en uw eindklanten natuurlijk – sneller aan de slag kunnen met kunstmatige intelligentie.

 

Wilt u meer weten over deze zeven trends? Lees dan Liz Centoni’s hele blog.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.