Cisco publiceerde recent een interessante blog over hybride werk voor overheidsinstanties. Deze content is nuttig voor Partners met klanten in deze sector, al is de blog sterk gericht op Amerikaanse regelgeving. Daarom vatten we de belangrijkste punten voor u samen en linken we naar relevante content voor de Nederlandse en Belgische markten.
Net als elke andere kantoormedewerker, willen ambtenaren hybride kunnen werken. Er zijn twee aandachtspunten:
- Weerbaarheid: veel mensen vertrouwen op de diensten van de overheid, waardoor deze instanties helaas een populair doelwit worden van cybercriminelen. Ook in tijden van rampen moet de overheid goed bereikbaar blijven. Een hoge weerbaarheid zorgt er dan voor dat je organisatie up-and-running blijft.
- Verdeling: iedereen wil dezelfde toegang tot essentiële functies, ongeacht of je nu op kantoor werkt, thuis of onderweg.
Bij het maken van een IT-plan voor een klant in deze sector, moet er dus actief aandacht zijn voor deze punten. Ook moet er gekeken worden naar regelgeving, want deze sector is natuurlijk sterk gereguleerd; onder meer op gebied van privacy.
Uiteraard hebben Nederlandse, Belgische en overkoepelende Europese overheden zich beziggehouden met het vraagstuk van hoe veilig hybride te werken:
- In 2022 verscheen een rapport van de Sociaal Economische Raad, met daarin aandacht voor onder meer privacy, infrastructuur en security. Ook het juridisch kader komt aan bod. Lees hier het rapport.
- De Belgische overheid publiceerde in 2021 een rapport over cybersecurity. Hybride werken wordt daarin ook kort aangestipt. Ook is er aandacht voor relevante regelgeving, bijvoorbeeld op gebied van security. Lees hier het rapport.
- Tot slot: de Nederlandse en Belgische overheden vallen natuurlijk onder de NIS2-regelgeving die vanaf 2024 van kracht is. Die regels zijn hier na te lezen.
Een laatste tip uit de Engelstalige blog: overheidsinstanties zijn natuurlijk niet de enige organisaties die te maken hebben met hybride werken, zware regelgeving, en de noodzaak tot een hoge bedrijfscontinuïteit.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.