Helmink is specialist in connectivity en security en helpt al meer dan vijftien jaar organisaties om optimaal bereikbaar te zijn. Daaronder zijn woningstichtingen, projectontwikkelaars, en bekende namen als Schoonenberg hooroplossingen en voetbalclub Feyenoord. Recent klopte ook Vluchtelingenwerk Nederland aan in Ridderkerk, met het verzoek om zo’n 7.500 medewerkers en ruim driehonderd locaties digitaal met elkaar te verbinden. Dankzij de eigen ‘managed mobile unit’ lukt dat razendsnel.

Bereikbaarheid draait behalve om zakelijke communicatie ook om optimaal samenwerken. Het is de norm dat mensen afwisselend thuis, onderweg en op kantoor werken. Natuurlijk moet dat veilig gebeuren, want cybercriminelen zijn actiever dan ooit. Directeur-eigenaar Job Bellekom van Helmink vertelt dat zijn organisatie daar oplossingen voor levert. “Het beheer ervan nemen we geheel of gedeeltelijk uit handen.”

Voor de klanten van Helmink geldt dat IT extreem belangrijk is voor hun succes en dat ze innovatief zijn ingesteld. Bellekom: ‘’Als partner dragen wij bij aan het realiseren van de ambities van onze klanten. Daarom focussen wij ons volledig op het fundament dat digitalisering en connectiviteit mogelijk maakt: het netwerk. Het is vaak bij bedrijven niet een onderwerp dat veel prioriteit heeft, toch is het wel degelijk superbelangrijk, want de basis moet op orde zijn. Vergelijk het maar met de aanschaf van een auto. De meeste mensen zijn weinig geïnteresseerd in de banden. Maar die zijn wel grotendeels bepalend voor de veiligheid en het rijplezier.”

Wensenlijst voor een netwerkpartner

In ICT-termen: het netwerk is essentieel voor de gebruikservaring. In de zoektocht naar de juiste partner om een schaalbaar fundament te realiseren, ging Helmink voor een partij met een goede naam. Maar er stond nog meer op de wensenlijst:

  • een hoge ROI;
  • componenten moeten op afstand te monitoren en te beheren zijn;
  • continuïteit.

Wat Bellekom met dat laatste punt bedoelt: “We willen niet elke drie maanden componenten hoeven vervangen, omdat er weer een nieuw model op de markt komt.”

Perfect match: van monitoring tot beveiliging

Uiteindelijk kwam Helmink bij Cisco uit en dat is volgens Bellekom nu al jaren een “perfecte match’’. Ook de samenwerking met distributeur Ingram Micro verloopt goed: alle drie organisaties zijn al jaren trouwe partners. Bellekom vertelt dat hij als snel “verliefd’’ werd op Meraki. Dat is de cloudoplossing van Cisco waarmee je alles wat met je netwerk is verbonden kunt managen, monitoren en beveiligen. Op die manier hou je eenvoudig de controle, met name in complexe omgevingen.

De samenwerking gaat natuurlijk verder dan alleen Meraki. Bellekom noemt Umbrella en Duo als voorbeelden omdat ze uitgaan van Zero-trust, een benadering waarin Helmink zich volledig in kan vinden. Het uitgangspunt is dat altijd eerst een identiteitscheck wordt gedaan voor toegang wordt verleend tot het netwerk of applicatie: een soort paspoortcontrole. Umbrella controleert onder meer of websites geen malware bevatten, anders worden ze geblokkeerd. Duo is een krachtige tweefactor-authenticatie applicatie, waarbij naast een wachtwoord bijvoorbeeld ook een vingerafdruk of gezichtsherkenning nodig is. Dit werkt niet alleen voor toegang tot een fysiek device (denk aan een laptop). Maar ook voor toegang tot applicaties en netwerken met volledige integratie van Microsoft Conditional Access.

Ook gebruikt Helmink producten van Broadsoft, een leverancier van UCaaS software voor onder meer telefonie, videoconferencing en teamchats. Sinds dit merk onderdeel is van Cisco, is Helmink een volledig Cisco-huis. “We zijn tot op het bot Cisco-gecertificeerd. Want er is echt wel wat kennis nodig om Cisco-oplossingen succesvol te beheren en te implementeren”, zegt Bellekom. “Helaas worden dit soort certificeringen niet altijd belangrijk gevonden bij klanten. Ze zijn zich er niet van bewust dat wanneer je ze niet hebt, het is alsof je autorijdt zonder rijbewijs.”

Snel up-and-running en flexibel

Het is mede vanwege deze aantoonbare kennis dat Vluchtelingenwerk Nederland voor Helmink koos. Bij Vluchtelingenwerk komen er steeds vestigingen bij en regelmatig verdwijnen er ook locaties. “Maar of een locatie zich nu in Groningen bevindt of in Maastricht, medewerkers moeten altijd en overal op dezelfde manier kunnen communiceren met collega’s en applicaties, ook als zij thuis of onderweg zijn”, vertelt Bellekom. “Dat is technisch niet altijd even makkelijk te realiseren, want soms is er geen bereik of ontbreken fysieke aansluitmogelijkheden.”

Helmink ontwikkelde hiervoor een ‘managed mobile unit’: een afgesloten kist met daarin onder meer noodstroom, Meraki, wifi-componenten, routers en switches. “Alles wat je nodig hebt om binnen een paar minuten up-and-running te zijn. We gebruiken naast fysieke verbindingen ook 4- en 5G en zelfs Starlink-connectiviteit op basis van satellieten.”

Helmink is met ongeveer dertig medewerkers relatief bescheiden van omvang, maar volgens Bellekom is het prettige van de samenwerking dat Cisco zijn organisatie zeer serieus neemt. “Ze denken met ons mee over hoe we voor onze gezamenlijke eindklanten tot de beste oplossing komen, van de architectuur tot de financiering. We kunnen met ze sparren, dat is een fijn gevoel. Vooral als het dan lukt om een klant veilig, schaalbaar en toekomstbestendig te laten werken.”

Wilt u ook in de spotlight staan op ClubCisco, bijvoorbeeld met een mooie klantcase of andere leuke content? Neem dan contact met ons op via anijland@cisco.com

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.