Bij Cisco is het milieu een belangrijk agendapunt, zoals u waarschijnlijk al gemerkt hebt. Ook onze Partners zijn hier actief mee bezig, bijvoorbeeld door certificatie te halen op gebied van duurzaamheid. Onlangs verscheen er op de Engelstalige nieuwswebsite van Cisco een uitgebreide blog met vijf manieren op stroom te besparen, wat natuurlijk niet alleen goed is voor de planeet, maar ook voor uw portemonnee. We vatten de blog voor u samen.

 

1. Zet onnodig draaiende hardware uit

Apparaten die niet gebruikt worden uitzetten: dat klinkt als een open deur, maar voor veel bedrijven valt op dit punt nog wel wat te winnen. Onder meer access points worden nog weleens vergeten. Als u ervoor zorgt dat ze automatisch uitgeschakeld worden op momenten dat niemand ze gebruikt –met name buiten kantoortijden – scheelt dat al veel. Ook op rustige momenten is het niet nodig om alle hardware te blijven draaien. Deze ‘daluren’ kunt u achterhalen door uw data te analyseren over het IT-gebruik en -stroomverbruik binnen uw organisatie.

 

2. Stroomlijn uw stroomgebruik

Het loont sowieso om data bij te houden en te analyseren over wanneer uw devices gebruikt worden en hoeveel stroom ze verbruiken. Dat kan vaak een stuk minder, zélfs als ze gewoon draaien (maar dan nog is dat geen excuus om ongebruikte devices niet uit te schakelen). Cisco Intersight Workload Optimizer (IWO) helpt u hiermee. Deze oplossing is onder meer uitermate geschikt voor datacenters, die tot de grootste energieslurpers van deze tijd behoren. Als u bewust omgaat met dat elektriciteitsverbruik, is dat niet alleen goed voor uw bedrijf en voor de planeet, maar ook het hele stroomnet van uw land profiteert daarvan.

 

3. Optimaliseer uw HVAC

HVAC staat voor heating (verwarming), ventilatie en airconditioning (oftewel koeling). Dit is een belangrijk aandachtspunt voor onder meer datacenters, maar natuurlijk ook voor kantoorgebouwen. Dankzij sensoren kunt de luchtkwaliteit en temperatuur in kaart brengen, data-analyse helpt u om daarin trends te ontdekken, en zorgt ervoor dat u kunt besparen op uw HVAC-kosten. De IoT en het dashboard van Cisco Meraki zijn hier geknipt voor.

4. Stel kantooruren in voor collaboration devices

Cisco Desk en Ciso Room maken hybride samenwerken gemakkelijker, mede omdat ze zichzelf kunnen inschakelen. Dat doen ze op basis van bewegingssensoren. Zo’n signaal wil echter niet betekenen dat er ook daadwerkelijk iemand gebruik van gaat maken; het kan ook om een motje gaan, of om de schoonmaker die het gebouw na kantooruren bezoekt. Schakel dan in dat deze apparaten zichzelf alleen bínnen kantooruren kunnen inschakelen.

 

5. Power over Ethernet

Apparaten die aan het ethernet zijn gekoppeld, zoals routers en relatief kleine computers, hoeven niet per se hun stroom uit het stopcontact te halen. De stroom komt gewoon via de bedrade netwerkverbinding binnen; een voedingskabel is niet nodig. Power over Ethernet (PoE) heet dit. Dit scheelt heel wat energie én geld. Tip: het afgelopen decennium heeft Cisco PoE geïntegreerd in de Catalyst-switches.

 

Meer weten? Lees dan de hele blog, waarin ook nuttige links staan naar aanvullende informatie.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.